Honza Novák, dlouholetá hrající opora našeho B týmu, se po necelých dvou letech vrací na pozici trenéra A týmu. Honza je také od podzimu 2021 novým místopředsedou klubu. Jak to vše, ještě společně s tréninky mladých fotbalistů skloubí, se rozpovídal pro web fotbalpraha.cz

převzato ze stránek fotbalpraha.cz

Pořekadlo, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, v případě trenéra Jana Nováka neplatí. Podruhé totiž povede v Pražská teplárenská přeboru Třeboradice. Poprvé místo na lavičce týmu z okraje hlavního města opustil během covidové pauzy na jaře 2020. „Věřil jsem, že přijde druhá šance. A možná přišla dřív, než jsem čekal,“ usměje se nový trenér třináctého týmu tabulky.

Jak se to seběhlo, že znovu usednete na lavičku třeboradického áčka?
I když jsem před časem u týmu skončil, v třeboradickém klubu jsem byl celou dobu. Trénoval jsem mladší přípravku, kde mám kluka. K tomu jsem samozřejmě sledoval i klubové áčko. Od chvíle, co skončil Jirka Tesař, se tady trenérů vyměnilo docela dost, hodně se to točilo.

A teď přišla další změna. Oslovil vás nový šéf klubu Čáp?
Podzim v pozici hlavního trenéra končil Honza Klíma, ale ten se rozhodl skončit. Stejně tak svoje působení v klubu ukončil jeho šéf Pavel Kott. No a na valné hromadě klubu padla otázka, zda bych se do pozice trenéra nechtěl vrátit. V rámci těch všech změn jsem nově i místopředsedou klubu. Po chvíli jsem souhlasil.

Vážně jste kývl hned na zmíněné valné hromadě?
To ne. Probral jsem to doma s rodinou. Když jsem jako trenér končil poprvé, bylo to právě kvůli rodině, chtěl jsem s ní trávit více času. Teď jsou děti o dva roky větší, syn bude hrát dál fotbal, takže je situace v řadě věcí lepší a přijatelnější.

Přicházíte ve chvíli, kdy je klub na sestupové pozici, na záchranu ztrácí jedenáct bodů. Nestraší vás to?
Vím, že situace není nejlepší. K tomu, abychom se zachránili, bude nejspíš třeba vyhrát deset z jarních čtrnácti zápasů. Ale my přebor chceme zachránit, budeme bojovat.

I bývalý šéf klubu Kott říkal, že je to pořád hratelné, jen je třeba přivést minimálně tři hotové fotbalisty. Jaké máte představy o posílení vy?
Konkrétní jména říkat nebudu, ale chceme do každé řady získat jednoho fotbalistu, zkušeného. Zkoušet hrát s mladými kluky je jedna věc, spousta z nich si myslela, že na přebor v pohodě má, jenže realita bývala jiná. Přebor je náročná soutěž a ti kluci to pak poznali.

A co nějaký pohyb opačným směrem? Bude třeba pokračovat zkušený Viktor Pařízek, který dlouho fungoval i v roli hrajícího kouče?
Zrovna on pokračovat nebude. Za to, co pro Třeboradice udělal, si zaslouží poděkování. Snažil se klubu v těžké chvíli pomoci. Má ale své povinnosti a tréninky na Meteoru, takže u nás končí. O dalších případných změnách ještě mluvit nechci.

Kdy se vrhnete s týmem do práce?
Přípravu odstartujeme 17. ledna. Domluvené jsou přípravné zápasy.

Dostanou šanci v přípravě třeba někteří fotbalisté z rezervy?
Třeboradické béčko na tom také není nejlépe, takže tímhle směrem neuvažujeme. Spíš naopak, když budeme hledat hráče, tak bychom nějaké posily uvítali i pro rezervu.

text: René Machálek | fotbalpraha.cz

foto: Pavel Jiřík st. | fotbalpraha.cz