převzato ze stránek PFS

10. září 2017 13:25» Ve šlágru 5. kola Pražská teplárenská přeboru zavítaly vedoucí Třeboradice na horkou královickou půdu a po zlepšeném výkonu ve druhém poločase si odvážejí tři body. Vyšel jim začátek a po úvodní čtvrthodině šly do vedení. Domácím se v závěru poločasu podařilo srovnat. Druhý poločas už byl zcela v režii hostů, kteří svoji převahu vyjádřili dalšími třemi brankami.

Hosté přijeli do Královic bez trenéra Jiřího Tesaře, který odcestoval do Barcelony. Z lavičky je tak vedl 
Pavel Kott a začali velmi aktivně. Už po osmi minutách měli výhodu přímého kopu a Grznárova jedovka
jen zasvištěla kolem levé tyče Jeřábkovy brány. Vzápětí po Kadlecově přiťuknutí to z voleje znova zkoušel Grznár, avšak Jeřábek byl připraven.

Ani domácí nezůstávali pozadu. Dobře našlápnutého Formáčka, který už obcházel i povyběhnutého Prebsla, zastavil až zvednutý praporek asistenta.

Na úvodní branku se nečekalo dlouho. V 17. minutě po faulu na Viktorina měli hosté další příležitost 
z přímého kopu. Balón si postavil kdo jiný, než Grznár, a Jeřábek na čáře stačil Viktorinovu hlavičku jen vyrazit. U tyče číhající Janda II pak pohotovou dorážkou skóre otevřel – 0:1.

Neuběhla snad ani minuta a mohlo být vyrovnáno, když se po centru zleva objevil před hostujícím gólmanem zcela osamocený Formáček, jenže balón do sítě neusměrnil. Pak po rohu hostí se dostal 
k odraženému míči Hruška a jeho přízemní dělovku stačil Jeřábek jen s velkou námahou vytěsnit na roh.

Hosté byli v těchto chvílích častěji u míče a častěji se dostávali i do zakončení. Červenkova střela ze střední vzdálenosti skončila v náruči Jeřábka, Viktorinova pumelice proletěla vysoko nad břevnem a ani pohotová střela z kopačky Jandy II nenašla svůj cíl.

V závěru poločasu pak přišly velké chvíle domácích. Nejdříve v končící 40. minutě si po rychlé akci narazil Randa balón s Formáčkem, dostal se až do vápna a s přehledem jemu vlastním pohodlně vyrovnal na 1:1.

Po dalších třech minutách se v nadějné pozici objevil Formáček, jenže Červenka mu stačil v posledním okamžiku srazit střelu na roh. Po jeho rozehrání měl míč na kopačce Láf, jenže už neměl sílu dokopnout ho do sítě. Celá akce pak skončila dalším rohem domácích, po kterém Hořický táhlým centrem orazítkoval vrchní břevno hostující brány.

Těsně před odchodem do kabin se zrodila ještě jedna šance domácích, při které Randa vysunul na pravé straně Pospíšila a jeho centrovaný míč nedokázal nabíhající Studený z několika kroků uklidit do odkrytého koutu hostující brány. Po této akci odkulhal do kabiny Pospíšil a do druhého poločasu již nenastoupil. 
Pro domácí to tak byla citelná ztráta.

I druhý poločas začali aktivněji hosté. Hned ve 49. minutě se po centru Jandy I objevil v čisté ložence Kadlec, avšak balón mezi tyče neusměrnil. Po třech minutách, při další akci hostí vysunul Grznár na levé straně Jandu I, ten načechral balón do šestnáctky a nabíhající Junek nezadržitelnou dorážkou poslal hosty znova do vedení – 1:2.

Jenže vzápětí mohlo být zase vyrovnáno. Po parádní Randově křížné přihrávce se řítil z levé strany do vápna Formáček, pak prudce napřáhl a k zděšení domácích příznivců napálil jen vzdálenější tyč hostující brány. Jak se později ukázalo, byla to poslední vážnější šance domácích na příznivý výsledek.

V 60. minutě po akci Farkaše s Jandou I se na levé straně dostal k míči Grznár, jeho centr pak rukou lehce tečoval Krejča a poblíž přihlížející sudí Kučera to jinak neviděl než na penaltu. Tu bezpečně proměnil Červenka a zvýšil vedení hostí na rozdíl dvou branek.

V 69. minutě se zranil další klíčový hráč domácích Randa, ještě to pět minut zkusil, ale nešlo to. A protože lavičku náhradníků zahřívali už jen funkcionáři, dohrávalo jinak velmi zajímavý a pohledný zápas jen deset statečných domácích borců.

Hosté pak svou početní převahu zužitkovali v 76.minutě, kdy po rohu Jandy I prudce hlavičkoval Viktorin 
a Nezbeda si nechtěnou tečí srazil balón do vlastní sítě.

Závěrečnou tečku v sobotním podvečeru pak udělal pět minut před koncem neúnavný Formáček, který výstavní střelou snad ze třiceti metrů, vymetl pavučinu v levém růžku Prebslovy brány.

Královice – Třeboradice 2:4 (1:1)
Branky: 40. Randa, 85. Formáček – 17. Janda II, 52. Junek, 60. z penalty Červenka, 76. vlastní Nezbeda.
ŽK: 16. Randa, 19. Nezbeda, 76. Formáček a Malík – 26. Červenka, 65. Viktorin, 76. Kadlec.
Rozhodčí: Kučera – Tomšů, Hlaváček. Diváků: 100.
Královice: Jeřábek – Hořický, Nezbeda, Slováček, Malík – Pospíšil (46. Starý), Krejča, Láf, Studený – Randa, Formáček. Trenér: David Kalivoda.
Třeboradice: Prebsl – Hruška, Červenka, Čáp, Farkaš (62. Grábner) – Viktorin – Kadlec (81. Juraš), Janda II, Grznár (76. Kadeřábek), Janda I – Junek. Trenér: Pavel Kott.

Hlasy trenérů
David Kalivoda (Královice): „Dnes sem přijely Třeboradice, které jsou považovány za nějakého favorita této soutěže. Chtěl bych hodnotit hlavně první poločas, kdy jsme byli v úvozovkách kompletní, v nějakém složení. Myslím, že první poločas jsme odehráli vyrovnanou partii. Dostali jsme gól ze standardky. Samozřejmě víme, že na to mají hráče, kteří to umějí zahrát, na to jsme se připravovali, ale bohužel jsme jednu neubránili a dostali jsme gól. Podařilo se nám po pěkné akci vyrovnat, byli jsme i nebezpeční dopředu. Měli jsme tutovku na 2:1, těsně před poločasem. Při té akci jsme přišli o jednoho z důležitých hráčů, kdy se zranil Pospíšil a musel vystřídat. Druhou půli už bych nechtěl nějak hodnotit, protože jsme hráli v devíti, v deseti. Po druhé brance jsme měli dobrou brejkovou situaci, kdy Tomáš Randa dal krásný balón Edovi Formáčkovi, ten zakončil krásně na zadní tyč, přitom neměl štěstí, aby to zapadlo do brány. Když se zranil Randa, byl to už pro nás obrovský problém. Chyběli nám z různých důvodů čtyři hráči – Šmíd, Záhorec, Sulek a Horáček, a to je znát. Klukům chci poděkovat za první půli, druhou odehráli tak, jak mohli. Uvidíme, jak teď na středu sestavíme mužstvo na pohár.”
Pavel Kott (Třeboradice): „Pan trenér Tesař je na výletě v Barceloně, tak ho dnes zastupuji. Byl to pěkný zápas, koukatelný a bojovný, padaly hezké góly a mělo to náboj. Chvílemi se i jiskřilo, to je pravda. První poločas jsme se dostali do vedení, v jeho závěru soupeř vyrovnal. Soupeř ucítil šanci, jeho kvality jsou dané. Nechali jsme se zatlačit a na nohou jsme neudrželi balón. V kabině jsme si něco řekli ku prospěchu věci. Kluci nastoupili do druhé půle a po pěti minutách jsme šli znova do vedení. Pak jsme z penalty přidali třetí branku a už jsme si ten zápas nenechali utéct. Po čtvrté brance se už utkání dohrávalo. Pro nás jsou to další tři body do tabulky.”

Nejlepší hráč Královic: Eduard Formáček.
Nejlepší hráč Třeboradic: Petr Viktorin.
Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz: Pavel Grznár (Třeboradice).

Václav Kozel / PFS

P.S Fotogalerie ZDE