převzato ze stránek PFS

1. října 2017 13:00» Bitva dvou nejlepších přeborových týmů přilákala do Třeboradic slušnou návštěvu v podobě dvou stovek diváků a ti viděli skvělý mač. Vyhrály v něm Třeboradice, které šly od úvodní minuty zarputile za třemi body. Dukla JM sice vedla, ale nakonec kapitulovala a po dvou trefách domácího útočníka Junka odjížděla s prázdnou.

Začátek utkání patřil domácím. Po rohu aktivního Kadlece míč propadl na zadní tyč, ale ze závaru nakonec nic nebylo. Za chvíli pálil po hezké akci Janda II těsně vedle branky hostů.
A i když únik po pravém křídle nezakončil úspěšně Kadlec, bylo jasné, že diktovat hru ve šlágru budou Třeboradice.Jenže tím úvodní nápor neskončil a defenziva Dukly měla pořádně napilno. Za pozornost stál v prvních minutách ze strany hostů snad centr Innemana, jenž se snesl na horní síť branky. Na druhé straně se zkoušel individuálně prosadit Grábner, ale zakončil nad branku. Pak pálil po chybě obrany hostů Kadlec do boční sítě. V dobré pozici se ocitl i Janda II, ale na poslední chvíli mu stihli hosté ukopnout míč.Po následném rohovém kopu měli hosté kliku, že další rána domácích jen těsně minula tyče. „Jen stojíme,“ burcoval z lavičky marně kouč Jižanů Světlík. Nápor Třeboradic neustával.

Pak dal o sobě vědět ofenzivní záložník Dukly Micka. Zpracoval si dlouhý nákop, ale pálil jen vedle branky. To byl ale jen záchvěv hostů, jinak měly navrch Třeboradice. Jenže v zakončení selhávaly, ale jako Kadlec po centru Junka. Po rohovém kopu hlavičkoval slušně domácí Hruška, ale výsledkem byl jen další z dlouhé řady rohových kopů. Podobně skončil i další průnik Jandy II.A pak udeřilo. Možná k překvapení všech před brankou Třeboradic. Jíra odcentroval, gólman Bartalský se natahoval, jak jen mohl, ale na míč nedosáhl a nabíhající Bičaník mířil hlavou přesně – 0:1. To byla pro domácí rána. Odpověď mohla přijít rychle, ale Kadlecovi chyběl krůček, aby skóroval. Hosté ale s vedením v zádech už byli krapet živější. Jednu slibnou akci zmařil obětavým skokem třeboradický kapitán Čáp a za chvíli pálil snajpr Dukly Kotlík vedle. Následně Kotlík uvolnil na hranici vápna Vidličku, ten ale střílel jen vedle. Domácí se snažili o vyrovnání, ale do přestávky bylo všechno marné. Kadlece vychytal v tutovce jistý gólman Tlustý. Pak se třikrát v krátkém časovém úseku dostal k zakončení domácí špílmachr Viktorin. Nejdřív jeho ránu z dálky jistě lapil gólman hostů. V náručí brankáře skončila i jeho další rána, byť byla z daleko nadějnější pozice. A do třetice Viktorin zakončoval hlavou po rohovém kopu nad branku. Stejně se vedlo i Kadlecovi, jenž zakončoval nohou. Pak se blýskl domácí gólman Bartalský, když dobře vyběhl a zmařil rychlý kontr hostů, čímž udělal tečku za prvním poločasem. Do kabin odcházel domácí tým zklamaný, po převaze prohrával 0:1.

Po přestávce se na moment mohlo zdát, že na plac přišla jiná Dukla. Kotlík měl v sólové akci šanci pojistit náskok, ale nedal. A když v síti neskončila ani hlavička Vrzala a centr Vidličky cinkl o břevno, byl nápor Dukly u konce a pokračovalo se podle scénáře z první půle. Střelec Třeboradic Junek si po hezké akci zpracoval míč na prsa, ale z tutovky nakonec nic nebylo. Pak už skoro domácí slavili. Janda II zblízka v tutové pozici pálil, ale za překonaného gólmana zachránil stoper Markuzi. Stejný hráč pak pálil těsně vedle. Domácí se dál hnali do útoku, ale v koncovce propadali, nebo jim stál v cestě brankář Tlustý. Ten dlouho jistě chytal centry ze všech pozic, stejně jako střely mířící mezi tyče. A fandové domácích už brblali, jaký pech že to Třeboradice v tomhle utkání mají. Patnáct minut před koncem ale Junek ukázal, že i Tlustý může kapitulovat. Vyrovnání přišlo po ideálním centru, kdy měl střelec dost prostoru k zakončení. Tady neměl brankář Dukly nárok. Tahle trefa domácí ještě víc nažhavila, remíza jim nestačila a hosté byli pod tlakem. Ten vyústil ve vedoucí zásah Třeboradic a na svědomí ho měl opět Junek. Dostal ideální míč za obranu a sám před Tlustým nezaváhal, když dokázal vybíhajícího gólmana prostřelit. Dukla neměla sílu na obrat a Třeboradice už ve zbytku utkání kontrolovaly svůj náskok. Nakonec mohly slavit vítězství 2:1.

Třeboradice – Dukla JM 2:1 (0:1)
Branky: 75. a 83. Junek – 24, Bičaník. ŽK: 71. Hruška, 77. Viktorin – 84. Vrzal.
Rozhodčí: Nykl – Tereba, Toman. Diváků: 200.
Třeboradice: Bartalský – Hruška, Čáp, Faitl, Farkaš (46. Kvapil) – Grábner, Janda II (88. Kadeřábek), Viktorin, Janda I, Kadlec – Junek. Trenér Jiří Tesař.
Dukla Jižní Město: Tlustý – Vrátil, Markuzi, Vrzal – Inneman, Vidlička, Farkaš, Jíra (89. Hajný) – Micka – Bičaník (79. Balaštík), Kotlík. Trenér Josef Světlík.

Hlasy trenérů
Jiří Tesař (Třeboradice): „Od začátku jsme byli lepším týmem, v první půli jsme měli jedenáct rohových kopů a měli jsme jasné příležitosti ke skórování, ale bohužel jsme nedali ani branku a paradoxně jsme dostali z jediného vážného protiútoku gól. Po přesné přihrávce ze strany zakončili hlavou do prázdné branky. To byla perfektní akce. Druhá půle nasvědčovala, že budeme pokračovat v tom výkonu z prvního poločasu. Zaplať Pánbůh jsme pak dokázali uklidnit hru, byla vidět zkušenost hráčů ve středu pole. Připravili a proměnili jsme dvě gólové šance, měli jsme i další. Ke konci už jsme si to zkušeně pohlídali. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Dukla patří ke kvalitním týmům, byl to těžký soupeř, přebor se hodně zkvalitnil. Byl to divizní zápas.“
Josef Světlík (Dukla Jižní Město): „Hodnotí se mi to těžce. Sice jsme se dostali do vedení, ale soupeř byl určitě lepší a aktivnější celý první poločas. Měl hodně rohových kopů, které my jsme nějak uskákali. Zápas se rozhodoval v tom, jestli budeme nebo nebudeme úspěšní, v prvních dvou šancích druhého poločasu. Kdybychom odskočili na 2:0, tak by to měl soupeř daleko těžší. Ale potom nás jednoznačně kvalitou a předvedenou hrou předčil, my jsme se jen bránili. Oni vyrovnali a vlilo jim to ještě větší odhodlání zápas rozhodnout. A zkušeně dali na 2:1. Nezbývá nám než soupeři pogratulovat a soustředit se na další utkání se Zbraslaví. Zaskočení jsme nátlakovou hrou soupeře nebyli, připravovali jsme se na to, že nás čeká nejkvalitnější tým v přeboru. Pokud není pod tlakem, tak je schopný hrát přesně a kvalitou kohokoliv přehrát. Chtěli jsme na něj zatlačit, ale to se nám nepodařilo a díky tomu nás přehrál. My jsme byli zbytečně pasivní. Pokud si máme nalít čistého vína, tak k té kvalitě zápasu přispívali víc domácí než my.“

Nejlepší hráč Třeboradic: Milan Čáp.
Nejlepší hráč Dukly JM: Martin Tlustý.
Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz: Tomáš Kadlec (Třeboradice).

René Machálek

Fotogalerii z tohoto zápasu od Pavla Jiříka st. / PFS /  najdete ZDE